Τα οφέλη από την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας δεν περιορίζονται μόνο στη διευκόλυνση της επικοινωνίας μας με άλλους λαούς, στις πόρτες που μας ανοίγει στο εξωτερικό και στην αναβάθμιση των προσόντων μας, αλλά σχετίζονται και με την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με αρκετές έρευνες που έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς σε παγκόσμιο επίπεδο, η εκμάθηση ξένων γλωσσών προσφέρει πολλά οφέλη στα παιδιά κυρίως όσον αφορά τη διανοητική τους ανάπτυξη: ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε μικρή ηλικία έχει αποδειχθεί πως το μυαλό των παιδιών που μαθαίνουν κάποια ξένη γλώσσα ακονίζεται σε τέτοιο βαθμό που ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται γρηγορότερα.

Σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “Annals of Neurology”, οι άνθρωποι που μιλούν δύο ή περισσότερες γλώσσες σε προχωρημένη ηλικία, “προστατεύουν” την καλή νοητική τους λειτουργία. Το μυστικό κρύβεται στη συχνότητα που κάποιος χρησιμοποιεί την ξένη γλώσσα για να μιλήσει ή να διαβάσει, εκτός από την μητρική του.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον δρ Τόμας Μπακ του Κέντρου Γνωστικής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, έγινε σε 835 άτομα, τα οποία, ενώ είχαν κάνει το πρώτο τεστ νοημοσύνης σε ηλικία 11 ετών το 1947, το επανέλαβαν μετά τα 70 τους χρόνια, μεταξύ 2008 και 2010. Οι 262 γνώριζαν τουλάχιστον, μία ακόμη γλώσσα πέρα από την μητρική τους. Από αυτούς οι 195 είχαν μάθει την δεύτερη γλώσσα στα 18 τους, ενώ οι υπόλοιποι μετά την ενηλικίωσή τους.

Τα συμπεράσματα έδειξαν πως όσοι ήξεραν πάνω από δύο γλώσσες είχαν συγκριτικά, καλύτερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ που έκαναν όταν ήταν ηλικιωμένοι, κυρίως στο επίπεδο γενικής νοημοσύνης και στην ικανότητα ανάγνωσης. Οι καλές επιδόσεις μάλιστα, δεν εξαρτήθηκαν από το εάν κάποιος έμαθε την δεύτερη ή τρίτη γλώσσα πριν ή μετά τα 18 του χρόνια.

Η νέα έρευνα λοιπόν, παρουσιάζει τους ανθρώπους που μιλούν δύο ή περισσότερες γλώσσες να εμφανίζουν μειωμένη έκπτωση των νοητικών τους λειτουργιών. Αυτό σημαίνει πως μία ξένη γλώσσα μόνο ευεργετικά, μπορεί να λειτουργήσει σε έναν άνθρωπο, καθώς επιβραδύνει σημαντικά την άνοια της τρίτης ηλικίας, διατηρώντας παράλληλα, νεανικό τον εγκέφαλο.

Όσο χρονών κι αν είστε, συνεπώς, υπάρχει ένας πολύ σημαντικός λόγος να μάθετε την αγγλική γλώσσα!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Αφήστε ένα σχόλιο